Balsam bvba: Dienstencheques

De dienstencheque is een betaalmiddel, waarmee elke particuliere gebruiker die gedomicilieerd is in België, huishoudelijke hulp kan betalen. De dienstencheques worden door de firma Sodexo uitgegeven. Momenteel kost deze cheque € 9, wat overeenkomt met één uur huishoudelijke hulp. Elke privépersoon heeft het recht jaarlijks 500 cheques aan te kopen. Een gebruiker kan maximaal 500 dienstencheques per kalenderjaar bestellen (400 dienstencheques voor € 9 en 100 dienstencheques voor € 10). De bedragen die u betaalt in de vorm van dienstencheques geven u recht op een belastingvermindering.

Voor uitgaven gedaan vanaf 1 januari 2014 is het aftrekbaar bedrag beperkt tot € 1.400 per persoon en per jaar. Uw belastingvermindering is berekend op basis van een belastingtarief van 30%. Een dienstencheque van € 9 kost in werkelijkheid maar €6,30 na belastingvermindering.

Om dienstencheques te kunnen bestellen, moet u zich eerst inschrijven bij Sodexo. De inschrijving is gratis en kan online via de website of met een inschrijvingsformulier.

De dienstencheque bestaat in twee uitvoeringen:

  • papieren dienstencheque: u dateert, ondertekent en geeft de werknemer een dienstencheque voor elk volledig gepresteerd werkuur.
  • elektronische dienstencheque: elektronische dienstencheques staan op een digitale rekening, u kunt ze niet verliezen. Om dit betaalmiddel te gebruiken hebben we enkel uw gebruikersnummer nodig. We brengen het aantal gepresteerde uren zelf in het systeem in. U hoeft ze nog enkel te bevestigen.

Balsam